Flexbranche groeit met zes procent in 2018
Gepubliceerd op 27-11-2017
Flexbranche groeit met zes procent in 2018
De flexbranche blijft in 2018 groeien, door een verdere stijging van de vraag naar personeel. In drie jaar tijd werden al 200.000 uitzendbanen gecreëerd. ING Economisch Bureau verwacht dat na een urengroei in 2017 van circa zeven procent deze ook in 2018 op een hoog niveau blijft. De stevig doorgroeiende economie blijft vooral voor extra vraag naar technisch en industrieel flexibel personeel zorgen.
Flexbranche behoort tot de top binnen zakelijke diensten
Met een omzetgroei van naar verwachting 7 procent in 2017 is de flexbranche één van de best presterende sectoren binnen de zakelijke dienstverlening. De goed draaiende economie en verkrappende arbeidsmarkt voeden ook in 2018 de stijgende vraag naar flexpersoneel en aanvullende diensten als werven en selecteren. De bouw, een belangrijke afnemer van flexibel personeel, blijft stevig doorgroeien. Ook in een andere sector waar veel met uitzendkrachten wordt gewerkt, de logistieke dienstverlening, groeit verder.
Drijvende kracht achter banengroei
De flexbranche is nog altijd de drijvende kracht achter de banengroei. Van de in het tweede halfjaar van 2016 en het eerste halfjaar van 2017 per saldo gecreëerde 196.000 werknemersbanen, kwam ruim een derde deel via uitzenders tot stand. De vraag naar industrieel personeel is in geheel 2017 het sterkst gestegen. De verwachting is dat deze trend zich in 2018 voortzet.
Groei vlakt af
ING Economisch Bureau verwacht in 2018 opnieuw groei voor de flexbranche: zes procent in uren. De economische groei blijft op niveau en de vraag naar personeel is nog altijd groot. De werkloosheid loopt terug tot 4%. De arbeidsmarkt vertoont in toenemende mate tekenen van krapte. In software en services ziet een steeds groter deel van de ondernemers een tekort aan personeel als groeibelemmering. De wens van werkgevers personeel te binden, beperkt de doorgroei van flexbedrijven enigszins.
Technologie van grote invloed op termijn
De effecten van technologie zijn van grote invloed op de structurele ontwikkeling van de verschillende segmenten (specialist, generalist, professional). Door technologische vernieuwing groeien en krimpen organisaties tegenwoordig sneller en zijn andere competenties nodig. Hierdoor stijgt de behoefte aan flexibiliteit. Technologie zet de flexbranche ook onder druk: platformen maken vraag en aanbod van medewerkers transparant en nemen zo een deel van de rol van de branche over.
Bron: ING 20 november 2017.
Actueel nieuws

.jpg?resolution=400x200)
